John Kerry brengt historisch bezoek aan Hiroshima

Als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft John Kerry de gedenkplaats in Hiroshima bezocht. De Japanse stad werd in augustus 1945 door een Amerikaanse atoombom getroffen.

Naar aanleiding van de bijeenkomst van de G7, heeft John Kerry samen met zijn collega’s van de zeven rijkste industrielanden (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de VS) hulde gebracht aan Hiroshima. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voerden de Verenigde Staten nucleaire aanvallen uit op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki om Japan op de knieën te krijgen. Naar schatting vielen er in Hiroshima toen 140.000 dodelijke slachtoffers. De VS zijn het enige land dat ooit gebruik heeft gemaakt van een atoombom.Het is de eerste keer dat zo’n hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger de Japanse stad bezoekt. Kerry bracht eer aan de slachtoffers, maar bood geen excuses aan. In een gezamenlijke boodschap benadrukten de ministers van de zeven landen dat zij streven naar het uitbannen van kernwapens, maar dat dit wordt bemoeilijkt door de provocaties van Noord-Korea en de situatie in Syrië en Oekraïne.

Bij het bezoek aan het Hiroshima Peace Memorial and Museum schreef de Amerikaanse buitenlandminister in het gastenboek dat «iedereen dit museum zou moeten bezoeken om de kracht ervan te voelen». «Het is een dwingende herinnering om kernwapens uit deze wereld te bannen, maar om er alles aan te doen om oorlog te voorkomen. Oorlog moet altijd de laatste optie zijn, en nooit de eerste keuze.»

Intussen wordt er druk gespeculeerd dat de Amerikaanse president Barack Obama later dit jaar, mogelijk in mei, ook naar Hiroshima zou komen.

Foto AFP / K. Nogi