Strijd tegen IS – VS sturen voor het eerst sinds Golfoorlog B-52-bommenwerpers naar Midden-Oosten

Strijd tegen IS - VS sturen voor het eerst sinds Golfoorlog B-52-bommenwerpers naar Midden-Oosten
Strijd tegen IS - VS sturen voor het eerst sinds Golfoorlog B-52-bommenwerpers naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten hebben zaterdag hun strategische bommenwerper B-52 naar Qatar gestuurd om de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië bij te staan. Dat heeft de Amerikaanse luchtmacht gemeld. Het is de eerste keer in 25 jaar dat de B-52 zal worden ingezet bij bombardementen in het Midden-Oosten. “De B-52 toont onze vastberadenheid om een constante druk uit te oefenen (tegen IS, red) en om de regio te verdedigen in geval van nood”, aldus de luchtmacht in een persbericht.
Het is de eerste keer sinds het einde van de Golfoorlog, in 1991, dat de beroemde bommenwerpers worden ontplooid om aanvallen uit te voeren in de regio. De laatste operationele vlucht van het toestel dateert uit 2006 in Afghanistan, aldus de luchtmacht.
De B-52-toestellen die naar Qatar gestuurd zijn, bevonden zich tot voor kort in Barksdale, in het zuiden van de Verenigde Staten, aldus het persbericht nog, zonder te specificeren over hoeveel vliegtuigen het gaat. De B-52’s, een overblijfsel van de Koude Oorlog, werden door de VS voornamelijk in Vietnam gebruikt.
De Verenigde Staten voeren veruit de meeste luchtaanvallen uit in het kader van de operatie “Inherit Resolve” van de internationale coalitie tegen IS, die in augustus 2014 gelanceerd werd om doelwitten van IS aan te vallen. De coalitie heeft op anderhalf jaar tijd al ongeveer 11.000 luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS in Syrië en Irak.

Bron: Belga