Madagascar heeft nieuwe eerste minister

Madagascar heeft nieuwe eerste minister
Madagascar heeft nieuwe eerste minister

De president van Madagascar, Hery Rajaonarimampianina, heeft zondag een nieuwe premier benoemd, twee dagen nadat de regering ontslag nam. De voormalige premier Jean Ravelonarivo ontkent echter dat hij zijn functie heeft neergelegd, wat voor verwarring zorgt op het eiland. “Is benoemd tot nieuw regeringshoofd, Olivier Solonandrasana”, zo zei de secretaris-generaal van het presidentschap, Roger Ralala, die een tekst voorlas getekend door de president.
De 51-jarige Solonandrasana was tot nu toe minister van Binnenlandse Zaken en moet de komende dagen een nieuwe regering vormen. Volgens de pers in het land had hij een nogal troebele relatie met zijn voorganger, Jean Ravelonarivo.
De kersverse premier werd begin maart opgenomen in het ziekenhuis, vermoedelijk omdat hij vergiftigd was. Volgens L’Express de Madagascar, een plaatselijke kwaliteitskrant, had Ravelonarivo van zijn naasten het verbod gekregen om de man te bezoeken.
Vrijdag, na meerdere weken van conflict binnen de regering, kondigde het presidentschap het ontslag van Ravelonarivo aan. Die ontkende dit en dat zorgde voor verwarring in het land.
Zondag wilde de president duidelijkheid scheppen. Hij zei aan de pers dat hij “het ontslag had van de eerste minister”. “Een president moet zijn plichten vervullen en respect hebben voor de wet”, aldus nog de president.
De eilandstaat in de Indische Oceaan lijdt sinds een putsch in 2009 aan politieke instabiliteit. Door het natuurfenomeen El Niño wordt het eiland ook geteisterd door droogte, die volgens de Verenigde Naties bijna twee miljoen Malagassiërs heeft getroffen. Bovendien viel de vanilleoogst tegen op Madagascar, dat wereldwijd de belangrijkste leverancier van vanillestokjes is. De recente oogst leverde slechts 1.300 ton op in plaats van de gewoonlijke 2.000 ton vanille.
In Madagascar moet meer dan 90 procent van de bevolking dagelijks rondkomen met minder dan twee dollar. De eilandstaat bezet de vierde plaats wereldwijd wat betreft chronische ondervoeding.

Bron: Belga