Gentse Turkse gemeenschap betoogt tegen terreur

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent verzamelden zondagmiddag enkele honderden mensen voor een betoging tegen terreur en de aanslagen in Brussel, Ankara en Istanboel. De betoging werd georganiseerd door de vzw Enderun, een onafhankelijke organisatie die is opgericht door Turkse jongeren.

De vzw zet zich met Turks-Belgische studenten in de wijk Rabot in voor educatie, integratie en empowerment. Zo organiseren ze in het weekend huiswerkklassen voor de lagereschoolkinderen uit de buurt om hen te helpen met hun huiswerk. De betoging vertrok in Meerhem, vlakbij de Sleepstraat, werd bijgewoond door zo'n 250 mensen van verschillende afkomst: Belgen, Turken, Italianen, Fransen, Nederlanders ...

"We zijn hier niet om onze verdeeldheid, maar om onze eensgezindheid te demonstreren. Dit is geen platform om politieke leuzen te roepen", zei ondervoorzitter Semih Baykal vooraf. "We willen de boodschap uitdragen dat terreur ons allen overal treft en geen onderscheid maakt in afkomst of religie. Als Turkse gemeenschap hebben we zeer uiteenlopende politieke overtuigingen, maar we willen dat deze incidenten ons niet verdelen, maar ons net verenigen in deze tijden van polarisatie", zegt ook Neslihan Dogan in naam van de vzw.

De groep vertrok om 12.00 uur richting stadshal. Daar worden om 13.30 uur speeches gehouden in het Nederlands en het Turks. Samen met het evenement heeft de vzw ook een crowdfundingcampagne gelanceerd. "Voor elke meter die we samen solidair overbruggen, willen we minstens 1 euro ophalen", aldus Baykal. "De opbrengst van de funding zal gelijk verdeeld worden onder drie vzw's die zich inzetten voor educatie, solidariteit en het goede doel."

bron: Belga