Arabische coalitie gaat staakt-het-vuren in Jemen respecteren

De Arabische coalitie onder leiding van Riad, die al een jaar de sjiitische rebellen in Jemen bestrijdt, heeft zondagavond bekendgemaakt dat ze het staakt-het-vuren vanaf middernacht gaat respecteren. De coalitie doet dit op vraag van de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi. “De Arabische coalitie (onder leiding van Saoedi-Arabië) gaat het staakt-het-vuren vanaf middernacht respecteren, maar behoudt zich wel het recht om elke aanval van rebellen te beantwoorden”, luidde het in een mededeling in Riad.
De VN-onderhandelaar in Jemen, Ismaïl Ould Cheikh Ahmed, had het staakt-het-vuren eind maart aangekondigd, voor nieuwe vredesonderhandelingen van start gaan in Koeweit op 18 april. Bedoeling van die onderhandelingen is “te komen tot een akkoord dat een einde maakt aan het conflict en een politieke dialoog opnieuw mogelijk maakt, conform met de VN-resoluties”, benadrukte de onderhandelaar. VN-resolutie 2216 stipuleert met name dat de sjiitische Houthi-rebellen zich moeten terugtrekken uit het gebied waarvan ze de controle hebben overgenomen.
Jemen is in oorlog sinds een interventie in maart 2015 van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Die steunt de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi tegen de sjiitische rebellen. De laatste gesprekken tussen de Jemenitische regering en de rebellen, die gesteund worden door Iran, vonden plaats van 15 tot 20 december in Zwitserland.

Bron: Belga