“Abdeslam realiseerde zich pas op laatste moment wat hij zou doen”

Abdeslam realiseerde zich pas op laatste moment wat hij zou doen

De terreurverdachte Salah Abdeslam heeft zich pas op het allerlaatste moment gerealiseerd waarmee hij bezig was. Daarom besliste hij om zich op 13 november niet op te blazen aan het Stade de France in Parijs. Dat heeft Yazid Abdeslam, de oudere broer van Salah, meegedeeld tijdens een gesprek met de Franse radiozender Europe 1. Yazid Abdeslam bezoekt zijn broer regelmatig in de gevangenis van Brugge. In het interview met de Franse radiozender gaf hij mee wat de terreurverdachte tijdens die gesprekken zoal verklaarde. In welke mate die versie van de feiten overeenstemt met de werkelijkheid, is evenwel niet duidelijk.

Volgens Yazid liet Salah Abdeslam zich in elk geval meeslepen door zijn broer Brahim, die op 13 november bij de terreuraanslagen in Parijs zichzelf opblies voor restaurant ‘Comptoir Voltaire’. Zo zou Salah Abdeslam blijkbaar zonder zich vragen te stellen zijn ingegaan op de vraag van zijn broer om mensen te gaan halen in Hongarije en Duitsland. Er zou Salah nooit zijn meegedeeld waarom hij hen moest oppikken.Pas op het allerlaatste moment besefte Salah Abdeslam wat hij op het punt stond te doen, aldus Yazid. “Het was aan het Stade de France dat hij zich realiseerde wat hij zou doen. Hij is daarop teruggedeinsd en weergekeerd naar Brussel.”

Tijdens het gesprek ontkende de oudere broer van de terreurverdachte ook de berichten dat Medhi Nemmouche, die de aanslag op het Joodse museum in Brussel pleegde, Salah Abdeslam had bevolen om te zwijgen tegen de politie.

Abdeslam zit in Brugge opgesloten in de hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis. Volgens Yazid is zijn broer op de hoogte van de gebeurtenissen die zich de voorbije weken voordeden, omdat hij in zijn cel over een tv-toestel beschikt. Toch kijkt hij steeds minder tv “want hij begint te beseffen wat hij gedaan heeft.”

Tot slot stelt Yazid dat zijn broer wil meewerken met de Franse onderzoekers. “Hij is dat verschuldigd aan de familie van de slachtoffers.”

bron: Belga