Vuurwerkramp in India eist meer dan honderd levens

Indian medical officials and bystanders carry an injured man from a vehicle into a hospital in Paravur on April 10, 2016, after an explosion and fire at The Puttingal Devi Temple in the southern Indian state of Kerala. A major explosion and fire swept through a temple in southern India killing in excess of 100 people after families and others had gathered for a fireworks display, a top official said. / AFP PHOTO / STR

Bij een brand in een tempel in Paravur, in het zuiden van India, zijn zeker 102 mensen om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door een aangestoken vuurwerkpijl.

Rond 3.30 uur lokale tijd brak het vuur uit in de Puttingaltempel, die vervolgens gedeeltelijk instortte. Op dat moment waren er feestelijkheden bezig rond het Hindoestaanse nieuwjaar, waardoor er acht- tot tienduizend mensen op de terreinen van het tempelcomplex aanwezig waren om naar het vuurwerk te kijken. Heel wat slachtoffers vielen ook bij het gedrum dat op de ontploffing volgde, omdat iedereen tegelijk via de nauwe uitgangen naar buiten wilde. Meer dan driehonderd mensen met ernstige brandwonden werden naar het ziekenhuis overgebracht.Volgens districtscommissaris A Shainamol werd de brand veroorzaakt door aangestoken vuurwerk waardoor een opslagplaats voor vuurwerk in brand vloog. Net om veiligheidsredenen had de lokale overheid geen toestemming gegeven om vuurwerk af te schieten in de tempel. Amateurbeelden op de Indiase televisie tonen onder meer een minutenlange reeks ontploffingen en dikke rook. Er wordt een gerechtelijk onderzoek geopend naar de ramp.

Via Twitter heeft de Indiase eerste minister Narendra Modi zijn medeleven betuigd. «Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe hartverscheurend en shockerend de brand in de tempel is. Mijn gedachten gaan naar de gezinnen van de overledenen en mijn gebeden naar de gewonden.»

Foto AFP / STR