Vlaming kickt af van dieselwagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vergroening van de Vlaamse verkeersbelasting werpt vruchten af. Fors minder mensen kiezen bij de aankoop van een nieuwe auto voor een dieselmotor, zo schrijft De Tijd zaterdag. De verkeersbelasting werd op 1 januari aangepast. Dieselwagens en vervuilende benzinewagens werden duurder, terwijl zuinige benzinewagens goedkoper werden. Wie een hybride of een aardgaswagen koopt, betaalt tot 2020 geen verkeersbelastingen, en voor elektrische wagens en waterstofauto's is er een premie.

Uit cijfers van de Vlaamse Belastingdienst blijkt nu dat er in het eerste kwartaal 16 procent minder dieselwagens werden gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van benzinewagens steeg met 19 procent. Elektrische en hybride wagens wonnen respectievelijk 69 en 75 procent. Op de tweedehandsmarkt, waar de nieuwe regels niet gelden, was er toch een gelijkaardige tendens.

"De ontdieseling van het wagenpark is volop aan de gang", luidt het op het kabinet van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom. "De benzinewagens zijn in opmars. De markt voor elektrische wagens is nog klein, maar begint te groeien. We blijven daar voort op inzetten om uiteindelijk naar een volledig groen wagenpark en dus minder fijn stof in Vlaanderen te evolueren."

bron: Belga