Pyongyang voert opnieuw “succesvolle test” met raketmotor uit

Pyongyang voert opnieuw
Pyongyang voert opnieuw "succesvolle test" met raketmotor uit

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen met succes een motor getest voor een intercontinentale ballistische raket, die voldoende capaciteit heeft om een nucleaire aanval uit te voeren tegen het Amerikaanse continent. Dat melden de Noord-Koreaanse staatsmedia. Het “grote succes” geeft aan Noord-Korea de “garantie” een “nucleaire aanval te kunnen uitvoeren tegen de Amerikaanse imperialisten en andere vijandige krachten”, zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens staatspersagentschap KCNA.
Indien deze onthullingen correct zijn, betekenen ze een grote stap voorwaarts voor het nucleaire programma van Pyongyang, aldus persbureau AP. Buitenlandse experts staan echter sceptisch tegenover de vele uitspraken van Noord-Korea over nucleaire tests. Ze menen dat het regime opschept over zijn nucleaire capaciteiten in de aanloop naar het congres van de Koreaanse Arbeiderspartij volgende maand. En ook buurland Zuid-Korea meent dat Pyongyang onmogelijk over een betrouwbare intercontinentale ballistische raket kan beschikken, laat staan er een kernkop op kan installeren.
De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen hoog op sinds de nucleaire test met een waterstofbom, die Noord-Korea naar eigen zeggen heeft uitgevoerd in. Een maand later lanceerde Pyongyang een satelliet, wat door de internationale gemeenschap beschouwt wordt als een vermomde test met een langeafstandsraket.
De VN-Veiligheidsraad heeft daarop zeer strenge sancties uitgevaardigd tegen Pyongyang. Toch heeft het regime de afgelopen weken zijn nucleaire activiteiten en de verklaringen daarrond opgevoerd. Het regime verklaarde onder meer te beschikken over de technologie om thermonucleaire koppen te verkleinen, om ze op een ballistische raket te plaatsen en een echte nucleaire afschrikking te veroorzaken.

Bron: Belga