Peter Dedecker: “niet verrast, wel verontwaardigd”

Peter Dedecker: "niet verrast

“Niet verrast, wel verontwaardigd”, zo reageert N-VA-Kamerlid Peter Dedecker over de betrokkenheid van Dexia bij het aanleveren van Panamese schermvennootschappen voor haar vermogend cliënteel. “Een grondige doorlichting van deze praktijken dringt zich op”, aldus Dedecker.
Zaterdag raakte bekend dat ook Dexia, via haar Luxemburgse dochter Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) en dochterfiliaal Experta, jarenlang klanten hielp om vermogens in Luxemburg en Zwitserland te parkeren via Panamese schermvennootschappen. Meer nog: zelfs na de redding van Dexia door de belastingbetaler in 2008 werden deze praktijken verdergezet, tot Dexia BIL in 2012 werd verkocht.

“Dit is een onaanvaardbare vorm van normvervaging”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. “Zowel de politici van de Gemeentelijke Holding als het ACW waren duidelijk niet vies van schimmige fiscale constructies, meer nog, ze blijken er hier zelfs pioniers in te zijn. Terwijl net zij het goede voorbeeld zouden moeten geven en daarvoor op de barricaden staan.”

Dedecker vindt dat de verantwoordelijken “op het matje” moeten worden geroepen. “De verantwoordelijken dienen tekst en uitleg te komen geven in het parlement. Het kan niet dat de belastingbetaler een bank redt, waarbij diezelfde bank haar klanten helpt belastingen te ontduiken en dus te stelen van diegenen die wel correct hun belastingen betalen en diep in de buidel moesten tasten om de bank te redden.”

Hij roept ook minister van Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt (N-VA) op “voluit te gaan” in dit dossier.

bron: Belga