Bourgeois trekt 200.000 euro uit voor Koerdisch vluchtelingenkamp

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp van Galiwan bij de Koerdische hoofdstad Erbil. Daar verblijven 1.300 gezinnen en een veelvoud aan singles die door IS werden verdreven uit de Koerdische gebieden in Syrië. Het kamp werd gebouwd met steun van het Vlaamse Rode Kruis. De bewoners kunnen er beschikken over bescheiden stenen hutten, met toegang tot sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. "Deze vluchtelingen hebben geluk gehad", zegt hulpverlener Rashwan Sheikh Han. "In sommige kampen gaat het er heel primitief toe, maar hier hebben ze schooltjes en kinderopvang. Wie een job vindt, kan met de bus gaan werken in Erbil."

Koerdistan geeft in totaal 1,8 miljoen vluchtelingen een thuis en vraagt daarvoor dringend internationale hulp. "De regio levert binnen Irak de grootste bijdrage aan de opvang van de vluchtelingen, maar toch blijkt de internationale hulp te blijven plakken in Bagdad", concludeert Bourgeois. "Dat ga ik aankaarten bij de Europese Unie, die aanzienlijke bedragen stort."

De Vlaamse regering trok in 2014 al eens 400.000 euro uit om het Rode Kruis te helpen bij de opbouw van de infrastructuur in de kampen. "Nu maken we opnieuw 200.000 euro vrij om de 967 meest kwetsbare gezinnen te helpen", aldus Bourgeois.

De regering besloot tijdens de trip ook 115.000 euro uit het budget Buitenlands Beleid over te maken aan de Verenigde Naties voor de opleiding van leerkrachten. De VN zal de onderwijzers bijscholen over actief burgerschap en mensenrechten, zaken die niet voor de hand liggen in het geplaagde Irak.

bron: Belga