Bel eens een willekeurige Zweed op

Het is 250 jaar geleden dat Zweden als eerste land een wet heeft ingevoerd om censuur te verbieden. Om dat extra in de verf te zetten lanceert de Zweedse Associatie voor Toerisme een opmerkelijk initiatief. 

De organisatie heeft een telefoonnummer op poten gezet voor het land Zweden. Iedereen, waar dan ook ter wereld, kan bellen naar +46 771 793 336 om een praatje te slaan met een willekeurige Zweed. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft geen formele training of instructies gekregen. Het enige dat Zweden moeten doen om deel te nemen, is zich inschrijven en een app installeren.“In moeilijke tijden beperken veel landen de communicatie tussen mensen, maar wij willen het tegenovergestelde doen. Zo willen we het echte Zweden tonen, een land dat een bezoekje waard is vanwege onze grote toegankelijkheid, het duurzaam toerisme en ons rijk cultureel erfgoed. Daarnaast willen we ook meer kennis en trots voor Zweden verspreiden, zowel nationaal als internationaal”, verklaart Magnus Ling, de CEO van de Zweedse Associatie voor Toerisme aan Adweek.

Sinds 6 april heeft Zweden al meer dan 14.000 oproepen ontvangen. Vooral bellers uit de Verenigde Staten, Turkije en Rusland zijn nieuwsgierig naar het leven in het Scandinavische land. Let wel op, het Zweedse nummer is een internationaal nummer. Een lang gesprek kan dus een aardige duit kosten.

Het is niet de eerste keer dat Zweden zich openlijk laat vertegenwoordigen door zijn burgers. In 2012 opende het Zweedse Instituut de Twitteraccount @Sweden, waarbij elke week een andere burger de account beheert.

Foto: Belga / J. Roosens