"Franciscus toont in 'Amoris Laetitia' een ander gelaat van de Kerk"

door
Belga
Leestijd 2 min.

'Amoris Laetitia' (De vreugde van de liefde), de pauselijke brief waarin Franciscus de twee synodes over het gezin samenvat, vormt voor de Gentse bisschop Luc Van Looy een grondige verschuiving voor de Kerk. Van Looy, die deelnam aan de synode van vorig jaar, ziet een ander gelaat van de Kerk in de brief. Tegelijk beklemtoonde Van Looy deze middag tijdens een persconferentie in Brussel, tegelijk met de voorstelling in Rome, dat 'Amoris Laetitia' geen doctrineel document is, maar "pastoraal". "Het vertrekt vanuit de realiteit zoals die is, in al haar complexiteit en diversiteit." Voor Van Looy is dit document alles behalve een einde, maar eerder "a point of no return" voor de Kerk. Over concrete kwesties spreekt Franciscus zich niet uit, maar Van Looy ziet de "inclusieve benadering" als baseline: "niemand wordt uitgesloten". "De Kerk moet er alles aan doen om mensen, in welke situatie ze zich ook bevinden, deel uit te laten maken van de gemeenschap", zegt Van Looy. "Dat keert als een refrein weer."

Franciscus schrijft onder meer dat mensen die uit de echt gescheiden zijn, "in geen geval geëxcommuniceerd" worden. Over holebi's gaat het slechts kort, legde theoloog Stijn Van den Bossche uit. "Het accent ligt op waardigheid en respect voor hen. De paus doet geen morele uitspraak over homoseksuele relaties op zich, maar stelt ook dat ze zeker niet gelijk te stellen zijn met het huwelijk."

Met de brief toont de Kerk haar pastoraal gelaat. "Op het einde van de synode zei ik al dat dit voor mij het einde is van een oordelende en veroordelende Kerk, en dat blijkt ook uit deze tekst."

bron: Belga