Amerikaan blijkt na 33 jaar in de gevangenis onschuldig

Amerikaan blijkt na 33 jaar in de gevangenis onschuldig
Amerikaan blijkt na 33 jaar in de gevangenis onschuldig

Het Amerikaanse gerecht heeft donderdag een voormalige marinier vrijgesproken, nadat die 33 jaar onschuldig in de cel had gezeten voor de verkrachting van een vrouw en de moord op haar echtgenoot in 1982. De beslissing van het hooggerechtshof van Virginia brengt mogelijk opnieuw de zeer actuele discussie op gang rond de gaten in het Amerikaanse juridische systeem. Dat wordt ervan beschuldigd voorrang te geven de opsluiting van verdachten, en een “klassenjustitie” na te streven.
Keith Harward werd ervan verdacht te zijn binnengedrongen in een woning in Newport News (Virginia) en daar de vader van het gezin met een breekijzer te hebben vermoord en zijn echtgenote te hebben verkracht, terwijl de drie kinderen in de kamer naast hun ouders aan het slapen waren. Uit een expertenverslag bleek dat een bijtafdruk die de vrouw kreeg overeenkwam met het gebit van Harward, en hij werd veroordeeld tot een levenslange celstraf.
Meer dan dertig jaar na de feiten werd die bevinding tegengesproken door een nieuw expertiseverslag, waardoor de nu 59-jarige gevangene vrijgesproken werd. Harward had zelf steeds volgehouden dat hij onschuldig was. Uit DNA-onderzoek dat in 2015 werd aangevraagd, blijkt nu dat de moord en verkrachting gepleegd werden door een andere marinier, die ondertussen overleden is in de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor een andere misdrijf.
Het hooggerechtshof heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van de man.
In 2015 werden in de VS 149 mensen onschuldig verklaard die foutief werden veroordeeld, wat doet vermoeden dat er duizenden mensen onterecht in de gevangenis zitten wier onschuld nooit bewezen wordt. Deze gevangenen zaten gemiddeld 14,5 jaar onterecht in de cel.

Bron: Belga