Oppositielid dient klacht in tegen Argentijnse president voor belastingfraude

Oppositielid dient klacht in tegen Argentijnse president voor belastingfraude

Een parlementslid van de oppositie heeft een klacht ingediend voor fiscale fraude tegen de Argentijnse president Mauricio Macri, wiens naam vermeld staat in de zogenaamde PanamaPapers. Norman Martinez, een aanhanger van ex-president Cristina Kirchner en lid van de centrumrechtse Frente para la Victoria, vraagt aan het gerecht om de rol van Macri te onderzoeken in twee offshorebedrijven op de Bahamas en in Panama.

Het oppositielid vraagt in zijn klacht aan de president of hij weet had van witwaspraktijken of belastingontduiking in Argentinië, Brazilië of in een ander land, en of hij eraan had deelgenomen of de praktijken had goedgekeurd. Daarnaast wil hij weten of de oprichting van de vennootschappen tot doel had om dergelijke praktijken te verbergen.

Het gaat om de eerste gerechtelijke actie tegen Macri na de publicatie van de PanamaPapers. Gisteren verklaarde ook advocaat Eduardo Barcesata dat hij een klacht zal indienen tegen de president.

Macri zelf zegt dat hij geen belastingfraude heeft gepleegd en dat hij geen rol speelde in de bedrijven van de Macri-groep, die het eigendom waren van zijn vader Franco Macri, een rijke Italiaanse zakenman die in Argentinië zijn rijkdom had vergaard.

De linkse arbeiderspartij Frente de Izquierda y de los Trabajadores had woensdag een motie ingediend waarin ze vroeg dat Macri zich voor het parlement zou verantwoorden, maar die werd door het parlement afgewezen.

bron: Belga