Opnieuw online-activist vermoord in Bangladesh

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het overwegend islamitisch georiënteerde Bangladesh is opnieuw een criticus van religieus extremisme vermoord. De 26-jarige online-activist Nazimuddin Samad werd gisterenavond op straat in de hoofdstad Dhaka afgemaakt met machetes. Hij keerde van de universiteit terug naar huis, zo stelde een politiewoordvoerder vanmorgen. De aanvallers zouden na de moord "allahu akbar" ("God is groot") geroepen hebben. Samad behoorde tot een groepering die voor de regerende partij Awami League werkt. Hij voerde op het internet campagne voor secularisme en tegen religieus extremisme.

Sinds begin vorig jaar zijn in Bangladesh al verschillende seculiere schrijvers, bloggers en hun uitgevers vermoord. De politie wijst in de richting van islamistische extremisten en heeft al verschillende arrestaties verricht.

In Bangladesh wordt een open, liberale islam beleden. De voorbije jaren nam de invloed van fundamentalistische en radicale krachten echter toe. Zowel het terreurnetwerk al-Qaida als de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) beweren in het land actief te zijn. De regering in het Zuid-Aziatische land ontkent dat.

bron: Belga