Obama telefoneert met nieuwe president van Myanmar

Obama telefoneert met nieuwe president van Myanmar

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Htin Kyaw, de nieuwe president van Myanmar, woensdag telefonisch gefeliciteerd. Hij noemde de democratische machtsoverdracht en de burgerregering een “historische stap voorwaarts”, zo deelde Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest mee. De president benadrukte de toewijding van de Verenigde Staten om het volk en de regering van Myanmar te steunen op hun weg naar een meer inclusieve, vredevolle en welvarende toekomst”, zo zei Earnest in een verklaring.
Myanmar stond sinds de staatsgreep van 1962 onder een militair bewind, maar de verkiezingen van november, de eerste vrije verkiezingen sinds 1990, brachten een nieuwe regering aan de macht.
Htin Kyaw is een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, die zelf een aantal ministerposten kreeg, waaronder Buitenlandse Zaken.
Obama sprak ook met Suu Kyi en loofde haar vastberaden inspanningen gedurende zovele jaren om een vredevolle machtsoverdracht te bekomen, en nationale verzoening te bewerkstelligen, waarvoor ze op persoonlijk vlak een hoge prijs betaalde.

bron: Belga