Bondgenoten "gebruiken niet al onze data"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bondgenoten van de Verenigde Staten, met name in Europa, "gebruiken niet alle gegevens" die Washington verschaft voor terreurbestrijding. Dat is "verontrustend", zo heeft de directeur van het Amerikaanse centrum voor screening van terroristen gezegd. Het TSC (Terrorist Screening Center) hangt af van de federale politie FBI. "Het is verontrustend dat onze partners niet al onze gegevens gebruiken", zei Christopher Piehota op de zender CNN. Het centrum dat hij leidt, beschikt over een databank van terreurverdachten, Terrorist Screening Database (TSDB).

"We verschaffen hen instrumenten. We geven hen hulp en ik zou het verontrustend vinden dat ze deze opsporingsinstrumenten niet gebruiken voor hun eigen veiligheid in de lucht, op zee en aan de grenzen, of voor de visa", voegde hij eraan toe.

Op vragen over de aanslagen van Parijs en Brussel antwoordde de directeur dat de VS "sommige van deze mensen kenden". Hij verzekerde dat als de terroristen van de aanslagen van Brussel en Zaventem "op onze lijst stonden en correct geïdentificeerd waren, ze aan onze grenzen gearresteerd hadden kunnen worden".

Over de verdachten die nog gezocht worden, zei hij dat "we op onze partners rekenen om ze op te sporen, om onderzoek te doen en operaties te verrichten die ons helpen om ze te identificeren."

Bron: Belga