Wereldhit is Ibiza doorn in het oog

Tourists dance in a disco in Sant Antoni de Portmany on Spain's Ibiza Island early on July 4, 2012. Sant Antoni de Portmany is the second largest city on Ibiza Island and is a favoured destination for tourists. AFP PHOTO / Jaime REINA / AFP PHOTO / JAIME REINA

Wereldwijd is de remix van ‘I took a pill in Ibiza’ een gigantische hit, maar op het Spaanse eiland zijn ze niet zo opgezet met het nummer van Michael Posner. Ibiza wil graag af van zijn losbandige imago en heeft de zanger daarom uitgenodigd voor een rondleiding.

Op die manier wil de plaatselijke toeristische dienst aantonen dat Ibiza meer te bieden heeft dan nachtclubs, zoals de clip van ‘I took a pill in Ibiza’ lijkt te suggereren. In het filmpje, dat op YouTube al meer dan 60 miljoen keer werd bekeken, draaft een jongeman op wiens hoofd in een gigantisch masker verandert nadat hij een pil slikt in een discotheek. Wat volgt zijn beelden van dansende mensen die drugs nemen, overgeven en van bil gaan in de toiletten.Hokjesdenken

De remix van het Noorse duo Seeb heeft Posner een gigantisch commercieel succes opgeleverd, maar op Ibiza voelen de inwoners zich ietwat geviseerd. “Mensen die pillen en alcohol willen gebruiken vind je in alle toeristische bestemmingen, maar alleen wij worden in een hokje gestoken”, zegt Vicent Ferrer, de directeur van de plaatselijke toerismedienst.  “Wij hebben musea, stranden, cultuur en gastronomie in de aanbieding, maar jammer genoeg worden altijd de clichés opgerakeld. Daarom hebben we de auteur van het lied uitgenodigd om Ibiza te komen ontdekken. Zo kan hij zelf zien dat we veel meer te bieden hebben dan het nachtleven dat wereldwijd bekend is.”

2,5 miljoen toeristen

Of Posner op het aanbod is ingegaan, wilt Ferrer niet kwijt. Het afgelopen jaar bezochten meer dan 2,5 miljoen toeristen het Spaanse eiland, waarvan ongeveer een derde Britten.