Vooral jonge mannen plegen vluchtmisdrijf

20160104 - BRUSSELS, BELGIUM: Karin Genoe of IBSR pictured during the presentation of the results of the 'VerkeersONveiligheidsenquete - Enquete d'INsecurite routiere 2015-2016', a survey of the BIVV - IBSR, Belgian institute for road safety, on the national traffic safety, Monday 04 January 2016, in Brussels. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Mensen die vluchtmisdrijf plegen, zijn meestal jonge mannen. In bijna de helft van de gevallen rijden ze bovendien onder invloed van alcohol. Dat blijkt uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

In België worden elke dag meer dan 200 ongevallen met vluchtmisdrijf geregistreerd. In 2014 ging het om bijna 75.000 ongevallen, waarvan 4.416 met lichamelijk letsel tot gevolg. Er vielen ook 26 doden te betreuren. In totaal wordt in ons land vluchtmisdrijf gepleegd bij minstens 1 op de 10 letselongevallen en 1 op de 25 dodelijke ongevallen. Dat aandeel ligt daarmee veel hoger dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland en Nederland.Om de motivatie van de daders te achterhalen, heeft het BIVV nu de gegevens geanalyseerd van 853 bestuurders die na een veroordeling wegens vluchtmisdrijf een verplichte sensibiliseringscursus moesten volgen. Daaruit blijkt dat vooral jonge mannen vluchtmisdrijf plegen: 86% van de ondervraagden waren mannen, meer dan de helft daarvan was op het moment van het vluchtmisdrijf jonger dan 25 jaar. Ook bleek 42% van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol of drugs te zijn. Daarnaast reed nog eens 16 procent rond zonder geldig rijbewijs of verzekering.

“Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat vluchtmisdrijf begaan wordt door een mix van schaamte, angst en schuld”, zegt Karin Genoe, CEO van het BIVV. “Niemand veroorzaakt bewust een ongeval. Het schuldgevoel kan leiden tot ontkenning of de ander de schuld geven.” Om vluchtmisdrijf tegen te gaan, pleit het BIVV voor controles, gepaste wettelijke straffen en doelgerichte campagnes. “Zware straffen zijn logisch, maar men mag ook niet te optimistisch zijn over hun ontradend effect. Volgens meerdere studies heeft het verhogen van de pakkans meer effect.”