Jean-Marie Le Pen krijgt 30.000 euro boete voor uitspraken over holocaust

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, is vandaag veroordeeld tot een boete van 30.000 euro omdat hij de gaskamers een "detail" in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog heeft genoemd. De correctionele rechtbank van Parijs achtte Le Pen schuldig aan het in twijfel trekken van een misdaad tegen de mensheid en verwierp de parlementaire onschendbaarheid die de medeoprichter van het FN had ingeroepen. Le Pen is nog Europarlementslid. De 87-jarige Le Pen moet ook nog 10.001 euro schadevergoeding en intresten betalen aan drie verenigingen.

De historische leider van het FN werd eerder al twee keer veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Dat was onder meer het geval in 2012 nadat hij de nazibezetting "niet bijzonder onmenselijk" had genoemd.

De antisemitische uitspraken van Le Pen leidden er vorig jaar toe dat hij uit zijn eigen partij werd gezet. De relatie met zijn dochter Marine, die hem opvolgde aan het hoofd van het FN, was al maanden verzuurd.

Frankrijk houdt er strenge wetten tegen antisemitisme en het ontkennen van de holocaust op na.

Bron: Belga