Gezinsbond en Test-Aankoop binden strijd aan met junkfood voor kinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Kinderen en jongeren worden meer en meer gepusht richting voeding met te veel vet, suiker of zout en de reclame ervoor maakt de situatie nog erger", zo vinden Test-Aankoop, de Gezinsbond en diens Franstalige tegenhanger La Ligue des familles. Vanmiddag hebben de organisaties daarom de website nojunkfood4kids.be gelanceerd, die ouders en hun kroost moeten sensibiliseren. "Meer dan een op de tien kinderen lijdt aan overgewicht", zeggen de organisaties. "De voorbije 30 jaar verdrievoudigde dat aantal, met alle gezondheidsproblemen van dien. Een zwaarlijvig kind loopt meer risico op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, artrose, astma, slaapstoornissen en kanker. Bijkomend mogen ook alle psychologische en sociale problemen niet uit het oog worden verloren."

Test-Aankoop, de Gezinsbond en La Ligue des familles vinden dat die problematiek versterkt wordt door reclame voor vet-, suiker- en zoutrijk voedsel. "De regels voor reclame zijn enerzijds veel te laks en worden makkelijk opzij geschoven voor publiciteitscampagnes uit het buitenland, of zijn anderzijds louter facultatief", luidt het. Ze vinden het bijvoorbeeld niet kunnen dat populaire figuren, zoals tekenfilmpersonages, sporters en zangers, gebruikt worden om ongezonde voeding te promoten.

De organisaties hebben een daarom de etiketten van een 100-tal producten laten analyseren door voedingsexperten. De resultaten daarvan zijn terug te vinden op de website nojunkfood4kids.be, waar ook meer informatie te raadplegen is over de gevolgen ongezonde voeding.

bron: Belga