Blauwe diamant voor 28 miljoen euro geveild

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een blauwe diamant is in Hongkong voor omgerekend ruim 28 miljoen euro geveild. De 10,10 karaat wegende 'De Beers Millennium Jewel 4' is volgens veilinghuis Sotheby's de grootste ooit te koop aangeboden ovale diamant van de kwaliteit 'Fancy Vivid Blue'. Het gaat om een van de zeldzaamste en meest gevraagde kleurschakeringen bij blauwe diamanten. De verkoopprijs van meer dan 248 miljoen Hongkong dollar bij een veiling van Sotheby's gisteren was de hoogste, die ooit bij een veiling in Azië voor een edelsteen werd betaald. De anonieme koper bood via de telefoon.

Het 'Millennium Jewel' was in 2000 het doel van een spectaculaire poging tot roofoverval in Londen. Inbrekers hadden zich met een graafmachine toegang verschaft tot de Millennium Dome, een enorme tentvormige tentoonstellingsruimte in de Britse hoofdstad. Na een tip uit de onderwereld kon de politie de naar eigen zeggen "grootste roof ter wereld" verijdelen.

Pas in november vorig jaar veranderde in Genève een blauwe diamant voor de recordprijs van 48,6 miljoen Zwitserse frank (45 miljoen euro) van eigenaar. De 12,03 karaat wegende 'Blue Moon' uit een Zuid-Afrikaanse mijn werd door een privéverzamelaar in Hongkong aangekocht, volgens de media voor zijn zevenjarige dochter. Ook de 'Blue Moon' kreeg het predicaat 'Fancy Vivid Blue' toegekend.

Bron: Belga