Wetenschappelijk bewezen: mensen hangen de wijsneus uit als het over wijn gaat

Overal vind je wel een wijnsnob die rondkwaakt dat hij alles weet over zijn favoriete drankje, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat mensen het verschil tussen goedkope en dure wijn niet proeven en als er kleurstof toegevoegd wordt aan witte wijn, slagen ze er niet in om de rode wijn aan te duiden. 

Eerder hebben Britse onderzoekers van de universiteit van Hertfordshire aangetoond dat mensen in een blinde test het verschil niet proeven tussen dure en goedkope wijn. Ze schotelden 578 wijnliefhebbers een resem witte wijnen, rode wijnen, schuimwijnen en champagnes voor die varieerden in prijs van 4 euro tot 35 euro. Over het algemeen bleek zelfs dat ze de goedkope wijn lekkerder vonden.Het YouTubeduo achter ASAPScience ging nog een stapje verder. Zij voegden kleurstof toe aan de witte wijn en vroegen aan de proevers om de dure, rode wijn aan te duiden. Slechts één iemand trapte er niet in. De anderen zeiden dingen als “Deze smaakt enorm zacht na die vorige witte wijn”, “Dit ruikt als een normale rode wijn” of “Ik denk dat het een Pinot Noir is”.

In de laatste test kregen de deelnemers twee glazen van dezelfde wijn en opnieuw zeiden de meeste mensen dat ze een verschil proefden. Ze noemden het ene glas “lichter”, “ouder’ of “krachtiger” dan het andere. Ze vielen dan ook compleet uit de lucht toen het om hetzelfde glaasje rosé bleek te gaan.