Mayeur laakt arrestaties linkse manifestanten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaat zijn korpschef ondervragen over de 99 administratieve aanhoudingen van zaterdag aan de Beurs. Hij vindt dat de politie te streng optrad, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Veel men­sen uit (extreem)linkse hoek kwamen er samen ondanks een verbod op manifestaties, maar dat gold volgens Mayeur enkel voor ex­treemrechtse groeperin­gen. De Brusselse politie ziet dat helemaal anders. "Het verbod gold voor alle manifestaties en samenscholingen die te maken hadden met 22 maart", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. "Zij die het aan hun laars lapten, hebben we opgepakt. Dat is correct verlopen. Van de 140 gearresteerden in Brussel en Molenbeek was zo'n 60 procent extreemlinks."

Een van de gearresteerden was advocaat Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga. Hij overweegt een klacht tegen de politie en gaat aan Mayeur vragen om een onderzoek te openen naar het politieoptreden.

Mayeur lijkt Deswaef daarin te steunen. "Ik begrijp niet waarom mijn politiekorps zoveel mensen gearresteerd heeft", verklaart Mayeur. "En toch zeker geen advocaat, die doet zijn werk en kent zijn rechten. Toen ik hoorde dat Alexis Deswaef opgepakt was, heb ik onmiddellijk zijn vrijlating bevolen. Ik ga mijn korpschef ondervragen."

bron: Belga