Pionier hangt ski’s aan de haak op 102-jarige leeftijd

De oudste skiër van Groot-Brittannië heeft er de brui aan gegeven. Een oogaandoening, waardoor ze bijna blind is, dwingt de 102-jarige Hilda Jamieson om haar geliefde hobby op te geven. 

Meer dan tachtig jaar lang gleed Hilda Jamieson van besneeuwde bergen. De Schotse maakte kennis met de sport in de jaren 30, op zelfgemaakte houten skilatten. Ze raakte meteen verknocht aan de sport en werd samen met haar man een pionier in de Schotse skiwereld.Vroeger zouden ze urenlang een berg beklimmen om enkele minuten te kunnen skiën. Die inspanning leidde ertoe dat het koppel de het Glenshee Ski Centre uit de grond stampte. Vandaag is het een van de beste skicentra in het Verenigd Koninkrijk. De 27 liften en 36 pistes maken hun passie toegankelijk voor het grote publiek.

In 2002 overleed de echtgenoot van Hilda, maar haar voorliefde voor skiën bleef. Ondanks dat haar gezichtsvermogen stilaan aftakelde, bleef ze de latten aanbinden. Haar dochters gingen haar vaak voor, om te dienen als bakens die haar veilig naar beneden leidden. Haar zicht is nu zodanig afgetakeld, dat ze er op 102-jarige leeftijd de brui aan moet geven.

De passie voor skiën werd ook doorgegeven aan de volgende generatie. Hilda Jamieson heeft drie dochters, tien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen. Elk lid van de familie, behalve de jongste twee voor wie het nog iets te vroeg is, staat regelmatig op de latten. Dochter Helen (69) deed zelfs mee aan de Olympische Winterspelen van 1968.

“Ik had geen keuze. Mama sleurde ons de berg op, terwijl papa de ski’s droeg. We werden groot in de skiclub en iedereen was deel van de familie. Skiën zit in je genen vanaf je geboorte en dat blijft zo”, getuigt Helen aan Daily Mail.

Foto: Pixabay