Manifestaties in Polen tegen plannen voor totaalverbod op abortus

In Polen hebben duizenden mensen zondag deelgenomen aan een protestmanifestatie voor de zetel van het parlement in Warschau tegen een wetsvoorstel dat een totaalverbod op abortus beoogt. Het wetsvoorstel krijgt de steun van de katholieke kerk en van de conservatieven van de regerende rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Tot de manifestatie was opgeroepen door de linkse partij Razem (Samen). Heel wat betogers hadden kleerhangers van ijzerdraad bij, een instrument dat volgens de deelnemers vroeger door wanhopige vrouwen werd gebruikt om zelf een einde te maken aan hun zwangerschap. De demonstranten hadden ook pancartes mee waarop de voorstanders van het voorstel worden bestempeld als “taliban” en Polen omschreven wordt als “de hel voor vrouwen”. Een andere slogan riep op: “Make love not PiS”.
Ook in andere Poolse steden waren gelijkaardige manifestaties aangekondigd.
In alle Poolse parochies werd zondag dan weer een brief aan de gelovigen voorgelezen waarin de bisschoppen hun steun betuigen aan het wetsvoorstel.
De huidige wet die abortus in Polen regelt, is overigens ook al zeer streng en beperkt het recht op abortus tot drie gevallen: wanneer het leven en de gezondheid van de moeder in gevaar is, wanneer uit prenataal onderzoek blijkt dat het embryo getroffen is door een ernstige, onomkeerbare ziekte en wanneer de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting. Volgens het nieuwe voorstel zou abortus enkel nog zijn toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Wie zonder toestemming abortus pleegt, riskeert volgens de tekst bovendien 5 jaar cel, tegen 2 jaar momenteel.

Bron: Belga