Katumbi voor één enkele oppositiekandidaat in Congolese presidentsverkiezing

Katumbi voor één enkele oppositiekandidaat in Congolese presidentsverkiezing

De voormalige gouverneur van de ondertussen opgesplitste Congolese provincie Katanga, Moïse Katumbi Chapwe, is begonnen met het raadplegen van zwaargewichten van de oppositie om tot één enkele kandidaat van de oppositie te komen voor de presidentsverkiezing in de Democratische Republiek Congo. Katumbi ontmoet de komende dagen in Brussel leiders van de twee grootste Congolese oppositiepartijen, alsook afgevaardigden van het Congolese middenveld, zei hij zondag aan Belga.

Zo wil hij met Etienne Tshisekedi (83) praten, die sinds lang Congo’s oudste oppositiepartij UDPS leidt (Union pour la Démocratie et le Progrès social), en die sinds augustus 2014 in België herstelt van gezondheidsproblemen. Katumbi hoopt ook te kunnen overleggen met de voorzitter van UNC (Union pour la Nation congolaise), Vital Kamerhe, de derde oppositiepartij in het parlement in Kinshasa.“Wij (de oppositie) zullen de eerste democratische ommekeer in de DR Congo enkel kunnen bewerkstelligen als we de rangen sluiten”, zei Katumbi in het gesprek met persbureau Belga.

Een groep van oppositiepartijen drong er woensdag bij de ex-gouverneur op aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezing, die voor het einde van dit jaar in Congo zou worden gehouden. Hij zei dat hij “weldra” zou antwoorden op het verzoek.

bron: Belga