'Illegale' tentoonstelling in British Museum hekelt mecenaat van oliegigant BP

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het British Museum hebben enkele activisten zondag een 'illegale' tentoonstelling georganiseerd om te protesteren tegen de Britse oliereus BP die al 20 jaar optreedt als mecenas van het beroemde Londense museum. Sinds 11 uur plaatselijke tijd hebben leden van de drukkingsgroep "BP or not BP? " op de grote binnenkoer van het museum een tiental voorwerpen uitgestald, "afkomstig uit diverse gemeenschappen van over de hele wereld die te lijden hebben onder de milieu- en mensenrechtenschendingen gepleegd door BP". In september organiseerde dezelfde groepering al een anti-BP-bijeenkomst met in het zwart geklede manifestanten die allen samen een olievlek uitbeeldden.

De 'illegale' tentoonstelling komt er op het moment dat het museum met de Duitser Hartwig Fischer een nieuwe directeur krijgt. Fischer start morgen en volgt Neil MacGregor op. "Het akkoord tussen BP en het museum kent een duur van vijf jaar en loopt dit jaar ten einde. Dat akkoord hernieuwen of niet vormt één van de eerste beslissingen van Fischer", aldus de drukkingsgroep, die erop wijst dat het mecenaat slechts 0,8 procent van de jaarlijkse inkomsten van het British Museum vertegenwoordigt.

De toegang tot het British Museum, dat jaarlijks bijna zeven miljoen bezoekers verwelkomt, is gratis. Op de museumwebsite staat te lezen dat BP het "oudste partnerbedrijf" is van het museum.

Het Franse persagentschap AFP contacteerde zowel BP als het British Museum voor een reactie, maar kreeg geen gehoor.

bron: Belga