F1 – GP van Bahreïn – Stoffel Vandoorne ziet gewonnen punt bij debuut als een bonus

F1 - GP van Bahreïn - Stoffel Vandoorne ziet gewonnen punt bij debuut als een bonus

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) heeft zondag een geslaagd debuut gemaakt in de Formule 1. De 24-jarige Kortrijkenaar finishte op het circuit van Sakhir in zijn eerste Grand Prix als tiende, nog net goed voor één WK-punt. “Ik wilde enkel de finish bereiken”, reageerde Vandoorne na de race.
“Ik wilde geen fouten maken en met mijn bolide over de finishlijn rijden. Dat heb ik me het hele weekend voorgehouden en daar was ik geconcentreerd voor. Dat ik Bahrein verlaat met een punt, is enkel bonus”, zei de test- en reserverijder van McClaren.
Vandoorne, vorig seizoen nog eindwinnaar in de GP2 Series en dit seizoen aan de slag in de Japanse Super Formula, kreeg door de blessure van ploegmaat Fernando Alonso de kans om zijn debuut te maken in de Formule 1. De West-Vlaming kwam als twaalfde uit de startblokken en finishte uiteindelijk als tiende, meteen goed voor het eerste WK-punt van renstal McClaren. Hij voegt zich daarmee ook meteen bij een illuster lijstje Belgen die minstens één punt scoorden in een Grote Prijs. Eerder slaagden Paul Frère, André Pilette, Olivier Gendebien, Willy Mairesse, Lucien Bianchi, Jacky Ickx, Thierry Boutsen en Bertrand Gachot daar in.
Vandoorne is de eerste Belg sinds Jérôme D’Ambrosio die aantreedt in de Formule 1. D’Ambrosio, nu aan de slag in het Formule E-kampioenschap, reed in 2011 voor Marussia en kwam in 2012 als testpiloot voor Lotus nog in actie in de GP van Italië. Vandoorne is de tweede Belg die voor McLaren in actie komt, na Jacky Ickx in 1973.

.bron: Belga