Kreeften krijgen stressaanvallen van warmer water

De opwarming van de aarde begint de kreeften parten te spelen. Het warmere water bezorgt hun stress, waardoor ze een ziekte krijgen die hun schaal aantast.

De kreeften in het Amerikaanse Maine kampen met een levensgevaarlijk probleem. De laatste jaren is de temperatuur van het water daar lichtjes gestegen, maar het warmere water bezorgt de kreeften stress. En door die stress steekt een uitgestorven gewaande ziekte weer de kop op.De ziekte zorgt voor gezwellen en zware oneffenheden op het pantser van de dieren. Volgens biologe Kathleen Reardon, die de kreeften onderzoekt, leek het alsof “iemand het zuur van een batterij over de kreeften had uitgegoten”.

De ziekte komt normaal niet zo vaak voor in de Golf van Maine. Eén op de tweehonderd kreeften krijgt er ooit mee te maken. Iets meer naar het zuiden, in het warmere water van Long Island, komt de ziekte voor bij een derde van de kreeftenpopulatie. De kreeftvissers van Maine, waar de temperatuur het snelst stijgt op aarde, zijn dus bevreesd dat er ook in hun visgebied meer slachtoffers zullen vallen.

Foto Pixabay