Nucleaire terroristische aanval zou “onze wereld veranderen”

Nucleaire terroristische aanval zou "onze wereld veranderen"

De dreiging van terroristen die een nucleaire aanval willen uitvoeren is reëel en zo’n aanslag zou “onze wereld veranderen”. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd op laatste dag van de top rond nucleaire veiligheid in Washington, zo schrijft BBC. De wereld heeft “concrete stappen” genomen om nucleair terrorisme tegen te gaan, maar “een van de grootste bedreigingen voor de globale veiligheid” zou zijn dat terreurgroep Islamitische Staat een nucleair wapen in zijn bezit zou krijgen, aldus de president.
“Er bestaat geen twijfel over dat deze gekken nucleaire wapens zouden gebruiken om zoveel mogelijk mensen te doden, als ze ooit de hand zouden kunnen leggen op dergelijke wapens”, zei Obama.
Obama verklaarde ook dat er veel vooruitgang is geboekt om tot een wereld zonder nucleaire materialen te komen. “We hebben tezamen al de meest dodelijke materialen verwijderd van nucleaire faciliteiten overal ter wereld”, zei hij. Toch mag de wereld niet “zelfvoldaan” zijn, en moet ze verder de opslag van nucleaire wapens vertragen. “De meest effectieve bescherming tegen nucleair terrorisme is om de materialen volledig te beveiligen, zodat ze niet in de verkeerde handen kunnen vallen”, zei de Amerikaanse president nog.
De president noemde ook het nucleaire akkoord tussen de VS en Iran een “substantieel succes”. Obama riep ook op tot geduld rond Iran, dat tot nu toe het akkoord heeft gerespecteerd en geleidelijk aan opnieuw wordt geïntegreerd in de globale economie. “Zolang Iran zijn kant van het akkoord uitvoert, is het belangrijk dat de internationale gemeenschap haar kant van de tekst respecteert”, zei hij. Hij haalde echter ook aan dat Iran niet altijd de geest van de atoomdeal volgt, en verwees naar recente provocaties van Iran, zoals tests met ballistische raketten met anti-Israëlische slogans.

bron: Belga