Jan Fabre stapt na twee maanden al op als curator Hellenic Festival

Jan Fabre stapt na twee maanden al op als curator Hellenic Festival

Kunstenaar Jan Fabre stapt misnoegd op als curator van het Hellenic Festival, een kunstenfestival in Griekenland. De benoeming van Fabre werd in februari bekendgemaakt en had vier jaar moeten duren. De Belg spreekt van een “vijandige artistieke omgeving”. “Ik had het mandaat van de Griekse minister van Cultuur aanvaard om in alle vrijheid artistieke keuzes te maken”, zegt Fabre zaterdag in een kort persbericht. “Dit lijkt niet langer mogelijk in Griekenland. Ik wil niet werken in een vijandige artistieke omgeving die ik met open geest en open hart had betreden.”
In De Morgen was Fabre enkele dagen geleden nog erg lovend over de vrijheid die de Griekse minister van Cultuur hem liet. “Ik wilde enkel toezeggen als ik volledige carte blanche kreeg. En dat hebben ze me gegeven. Chapeau, zeg ik daartegen”, zo klonk het toen.
Fabres komst moest het festival een meer internationale uitstraling geven. Hij werd aangesteld nadat de vorige directeur aan de deur werd gezet na beschuldigingen van wanbeheer.

bron: Belga