Extra (nep)wapencontroles op Facts in Gent

In Flanders Expo in Gent is de 26ste editie van Facts van start gegaan, het grootste comics, science-fiction en animatiefestival in de Benelux. Omwille van de terreurdreiging zijn er extra controles op (nep)wapens. Facts mikt op 30.000 bezoekers, een pak minder dan eerst verwacht. “De laatste twee weken zijn cruciaal voor de verkoop, maar door de aanslagen zijn bezoekers afwachtender”, zegt woordvoerder Anthony Audenaerd. Omwille van terreurdreiging werden de regels rond (nep)wapenbezit ook scherp gesteld: te realistisch uitziende wapens zijn verboden. Alleen duidelijk vals tuig kan Flanders Expo binnen. Wapens die gebruikt worden in rollenspelen krijgen een speciale behandeling. Voor een goed begrip: op Facts komen veel bezoekers verkleed en met attributen van hun favoriete personnage.

Blikvangers onder de gasten deze editie zijn onder meer Richard Dean Anders, bekend als MacGyver of luitenant-generaal Jack O’Neill (Stargate SG-1) en andere rollen in films en televisieseries. De vindingrijk ex-spion was bijzonder populair eind jaren tachtig en begin jaren negentig, maar kan ook nu nog op een hele schare trouwe fans rekenen. Er werd zelfs een extra (betalende) fotosessie toegevoegd aan het programma.Er worden voorts nog meer acteurs verwacht, zoals Laurie Holden (Andrea Harrison in The Walking Dead), Tom Wlaschiha (Jaqen H’ghar in Game of Thrones) en Louise Brealey (Molly Hooper in Scherlock). Verder maken ook tekenaars hun opwachting, waaronder comictekenaar Tony Moore, bekend van onder meer The Walking Dead.

Facts is meer dan een handelsbeurs en de oppervlakte groeide dit jaar ook met een kwart tot 40.000 vierkante meter. “Het is bijna een pretpark geworden voor geeks, waar iedereen iets kan kopen en net niet op een attractie kan zitten”, zegt Anthony Audenaerd. Op het tweedaagse evenement zijn allerlei activiteiten, zoals vraag- en antwoordgesprekken met acteurs en tekenaars, spelen en demonstraties. Zo is een halve hal verduisterd waarbij bezoekers in het decor van Counter-Strike aan een lasershooting kunnen deelnemen.

bron: Belga