Tien Libische steden roepen op eenheidsregering te steunen

Tien Libische steden roepen op eenheidsregering te steunen
Tien Libische steden roepen op eenheidsregering te steunen

Tien steden in het westen van Libië hebben woensdag hun steun uitgesproken voor de regering van nationale eenheid die wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Het gaat om steden die gecontroleerd worden door de islamistische regering in Tripoli. De tien kustgemeenten in het westen van het land roepen in een bericht op Facebook alle Libiërs op om “de regering van nationale eenheid te steunen”. Ze drukken bovendien hun tevredenheid uit over het feit dat regeringsleider Fayez al-Sarraj en verschillende leden van zijn ploeg in de hoofdstad Tripoli zijn aangekomen en roepen de eenheidsregering op om “meteen een einde te maken aan alle gewapende conflicten in heel Libië”.
De oproep van de steden is een belangrijk signaal tegenover de regering in Tripoli, die niet erkend is door de internationale gemeenschap, maar die tot op heden de controle had over de steden in kwestie. De niet-erkende regering wordt gesteund door de coalitie van islamistische milities Fajr Libya, die de hoofdstad controleert en die de aankomst van al-Sarraj in Tripoli als “illegaal” bestempelt.
De eenheidsregering van al-Sarraj wordt gesteund door de VN, de Europese Unie en de westelijke grootmachten. Die hopen dat de regeringsleider een volwaardige regering zal kunnen vormen, die het land moet stabiliseren. Donderdag nog heeft de Europese Unie sancties aangenomen tegen drie hooggeplaatste Libiërs die de uitbouw van een nationale eenheidsregering stokken in de wielen proberen te steken.
Vijf jaar na de val en de gewelddadige dood van kolonel Moammar al-Kadhafi verkeert Libië nog steeds in grote chaos. Er heerst onderlinge rivaliteit tussen een seculiere regering in Tobroek en een islamistisch bestuur in de hoofdstad Tripoli. De eenheidsregering van al-Sarraj wacht de loodzware taak om die beide concurrerende kampen te vervangen en de orde te herstellen. Er zijn immers verscheidene gewapende groepen actief en Islamitische Staat heeft van de chaos geprofiteerd om voet aan de grond te krijgen in het land.

Bron: Belga