Ronde van Vlaanderen – Tom Boonen rekent op sterke ploeg

Ronde van Vlaanderen - Tom Boonen rekent op sterke ploeg

Strak in het pak blikte Tom Boonen (Etixx – Quick-Step) vooruit op de 100e Ronde van Vlaanderen. Als hij zondag als eerste over de eindmeet bolt, is hij meteen alleen recordhouder met vier zeges. De 35-jarige Antwerpenaar won “Vlaanderens Mooiste” in 2005, 2006 en 2012. “Ik start zondag in Brugge niet als topfavoriet. Dat was ooit anders”, lachte Boonen. “Ik heb afgelopen weekend een heel sterke ploeg aan het werk gezien. Iedereen zat waar hij moest zitten, alleen het afwerken lukte niet. Maar ondertussen zijn we weer een week verder en Roubaix is pas voor volgende week. Ik start natuurlijk met de beste intenties, maar ik wil geen plaats kleven op mijn ambities. We zien dat zondagavond in Oudenaarde wel. In koersen als de Ronde van Vlaanderen komen de beste renners steevast naar voren. Vrijdag in de E3 Harelbeke was dat ook het geval. Daar zijn de twee besten ook in volle finale aan de haal gegaan. Wij konden net niet aanpikken. Zondag in Gent-Wevelgem was het weer van dat. Net niet. Wat in ons voordeel is, is dat de Ronde van Vlaanderen toch wel zo’n 50 kilometer langer is dan de E3 Harelbeke en dus ook een pak zwaarder. We wachten beter niet tot de Oude Karemont om toe te slaan.”

Etixx – Quick-Step holt al enkele koersen achter de feiten aan. Nu komen er toch weer twee cruciale wedstrijden aan om iets recht te zetten. “Wij hebben een immens sterke ploeg. Misschien wel het sterkste team van het hele peloton. We verliezen de koersen door een halve minuut net een procentje minder te zijn dan de rest. Slagen we erin dat procentje om te buigen in winst dan zijn we eruit. Wij hebben de koers steeds in handen. Tot de laatste 20 kilometer dan. Of het mijn laatste Ronde van Vlaanderen wordt of mijn laatste Parijs-Roubaix weet ik niet. Dat item is nu niet aan de orde.”Tom Boonen maakte een zware periode door na zijn zware val op het einde van vorig seizoen. “Mijn comeback verliep heel moeilijk. Ik moest acht weken de fiets noodgedwongen aan de kant laten staan. Dat was erg tegen mijn zin, maar ik kon niet anders. Daarom ook dat ik slechts beetje per beetje mijn conditie opnieuw kan opbouwen. Elke week gaat het iets beter. Ik zal zondag alles geven. Elke koers is belangrijk maar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix steken er toch net bovenuit.”

Fabian Cancellara start zondag in zijn laatste Ronde als favoriet, naast Peter Sagan en Greg Van Avermaet. “In de Ronde komen de sterke beren boven. De Ronde van Vlaanderen is een unieke koers. Dat is Parijs-Roubaix ook, maar de beleving in de Ronde van Vlaanderen is echt wel enorm. Van ’s morgens vroeg is het voor de duizenden toeschouwers feest. In elke straat staat een massa volk. Zondag wordt opnieuw een heel uitzonderlijke dag voor mij en het team waar ik zeker naar uit kijk.”

bron: Belga