Polen gaat lijst met seksuele delinquenten beschikbaar maken voor publiek

Het lagerhuis van het Poolse parlement, dat gedomineerd wordt door de conservatieve partij Recht en Vrijheid, heeft donderdag een wet goedgekeurd die een openbare lijst van seksuele delinquenten mogelijk maakt. De wettekst stelt dat de minister van Justitie een lijst openbaar zal maken voor het publiek, met daarop de belangrijkste gegevens over criminelen. Op de lijst staan ook pedofielen, zonder adresgegevens maar wel met vermelding van de stad waarin ze verblijven.
Een meer gedetailleerde lijst, met ook de foto’s en adressen van de daders, zal toegankelijk zijn voor de publieke organen van justitie en politie, alsook voor de vertegenwoordigers van het openbaar bestuur.
De tekst werd door 275 afgevaardigden goedgekeurd. Er waren slechts twee tegenstemmen, en 166 onthoudingen. Bij de oppositie en de Poolse ombudsman klonk de kritiek dat de lijst het mogelijk maakt om slachtoffers van seksueel geweld te identificeren, aangezien zij vaak familieleden van de daders zijn. Ook klaagden ze aan dat de daders mogelijk het slachtoffer zullen worden van wraakacties.

Bron: Belga