"Deal met Turkije heronderhandelen als het op grote schaal Syriërs terugstuurt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie moet haar akkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis heronderhandelen als zou blijken dat de Turken inderdaad op grote schaal Syrische vluchtelingen terug naar oorlogsgebied sturen, zoals Amnesty International vandaag beweert. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1. Sinds midden januari hebben de Turkse autoriteiten dagelijks groepen van zo'n honderd Syrische mannen, vrouwen en kinderen opgepakt en teruggestuurd naar Syrië, stelt Amnesty. "Gedwongen terugkeer naar Syrië is illegaal volgens de Turkse, Europese én internationale wet." Als dit bericht klopt, "dan moet er heronderhandeld worden, laat dat duidelijk zijn", zegt Theo Francken. Twee weken geleden finaliseerden Europa en Turkije een akkoord dat er onder meer in bestaat dat Syrische vluchtelingen die vanuit Turkije de Griekse eilanden bereiken terug naar Turkije mogen worden gestuurd omdat het door Griekenland als veilig derde land wordt beschouwd. Voor elke Syriër die de Turken opnieuw opnemen, zal een andere Syriër in Europa worden hervestigd.

"Als blijkt dat Turkije al maanden op grote schaal Syriërs terugstuurt zonder bescherming te geven, dan is er een probleem want dan kan Griekenland (Turkije) niet beschouwen als veilig derde land. Dan zal het Europees Hof dat vernietigen en staan we weer nergens", aldus Francken.

De staatssecretaris wacht meer informatie af, maar heeft naar eigen zeggen geen reden om aan te nemen dat wat Amnesty zegt geen waar zou zijn. Hij wijst er wel op dat verschillende internationale ngo's uit onvrede met het Europees-Turkse akkoord de Griekse eilanden hebben verlaten. "Ze staan met getrokken messen tegenover Europa en Turkije."

Het hele akkoord is "geen propere deal, absoluut niet", aldus Francken, "maar in mijn ogen is het een noodzakelijke deal en het is ook absoluut noodzakelijk dat Turkije zich aan de internationale rechtsregels houdt".

bron: Belga