‘Ondeugende pauze’ moet productiviteit verhogen

Een consortium van werkgevers start een proefproject dat het surfen naar porno op de werkvloer moet indijken. Daarbij krijgen werknemers dagelijks een kwartier de tijd om hun favoriete website te bezoeken.

Aanleiding voor het proefproject zijn de resultaten van recent onderzoek in de Benelux. Daaruit blijkt dat 16% van de werknemers twee tot vier keer per week erotische websites bezoekt tijdens de werkuren. Bij mensen die regelmatig telewerken, loopt dat zelfs op tot 25%.Vooral mannen nemen regelmatig hun toevlucht tot pikante websites: zij vertegenwoordigen 69% van de ‘stoute’ werknemers. Vrouwen hebben dus minder vaak de neiging, al laten zij die schroom wel varen tijdens het telewerken. Binnen die groep zijn beide geslachten aan elkaar gewaagd en bestaat 47% van de geïnteresseerden uit vrouwen.

Gecontroleerd surfen

Hoe dan ook, het pikante surfgedrag blijkt nefast voor de productiviteit. Die ligt volgens het onderzoek 8% lager dan bij werknemers die niet in de verleiding komen. Daarom wil het consortium een en ander gecontroleerd laten verlopen.

Een absoluut verbod komt er evenwel niet. In plaats daarvan denken de werkgevers aan een werkonderbreking van vijftien minuten per dag, die ze ‘de ondeugende pauze’ hebben gedoopt. Of die in de werkruimte zal plaatsvinden dan wel elders, is nog onduidelijk.

Boost geven

Specialisten reageren alvast positief op het proefproject. «Het is haast onmogelijk om dit soort surfgedrag te verbieden», verduidelijkt professor Rik Onrop, die al jaren onderzoek voert naar arbeidsproductiviteit. «Op deze manier blijft het binnen de perken en kan je het productiviteitsverlies opvangen. Sterker nog: zo’n pauze kan de werknemer een boost geven, waardoor hij of zij daarna eens zo hard zal werken.»

[polldaddy poll=”9369601″]

Foto R.V.