Wereldbeker 2022 - Dochter Belgisch bouwbedrijf duikt op in kritisch rapport Amnesty International

door
Belga
Leestijd 2 min.

De migranten die in aanloop naar de wereldbeker voetbal van 2022 werken aan het Khalifa International Stadium in Doha zijn vaak het slachtoffer van uitbuiting. In sommige gevallen gaat het de facto zelfs om dwangarbeid. Dat stelt Amnesty International aan de kaak in een nieuw rapport. Ook een filiaal van de Belgische bouwgroep Besix wordt met de vinger gewezen. Amnesty trok begin 2015 naar Qatar om er de werkomstandigheden te onderzoeken. De mensenrechtenorganisatie botste op overbevolkte slaapplaatsen, grote bedragen die betaald moesten worden om te mogen werken, lager dan afgesproken salarissen, verschillende maanden aan achterstallige lonen, werkgevers die paspoorten in beslag nemen of zelfs toestemming weigeren om weer naar huis te kunnen terugkeren.

Een Belgisch bedrijf komt nadrukkelijk in beeld in het rapport. Six Construct, een dochteronderneming van de Belgische bouwgroep Besix, vormde immers samen met Midmac een joint venture die hoofdaannemer is van de werken aan het Khalifa Stadium.

"Als hoofdaannemer is Midmax-Six Construct JV verantwoordelijk voor de veiligheid en de rechten van alle arbeiders op de Kahlifa-site", benadrukt Amnesty International. De organisatie stipt aan dat de wantoestanden rond buitenlandse werkkrachten in de voorbije jaren al heel wat aandacht kregen. Dat had bij Midmac-Six Construct JV voor extra waakzaamheid moeten zorgen, luidt het.

Amnesty botste niettemin op "grote tekortkomingen" in de 'due diligences' die de joint venture uitvoerde. Zo haalde onderaannemer Eversendai bijvoorbeeld al in augustus 2014 een contract binnen, terwijl de huisvesting die het bedrijf aanbood pas in januari 2015 geïnspecteerd en ondermaats bevonden werd. Het zou bovendien nog drie maanden geduurd hebben voor de arbeiders uiteindelijk een nieuw onderkomen kregen.

De mensenrechtenorganisatie erkent wel dat Six Construct de problemen rond huisvesting aanpakt door contracten in te trekken. Ze vreest echter dat er geen oplossing voorzien is voor de betrokken arbeiders indien een contract effectief wordt stopgezet.

Ook meer algemeen betwijfelt Amnesty International dat beloofde hervormingen, bijvoorbeeld bij het systeem van 'sponsorships' om te mogen werken in Qatar, veel zoden aan de dijk zullen brengen. De organisatie hekelt daarbij de "apathie van de overheid in Qatar en de onverschilligheid van de FIFA".

Amnesty roept de sponsors van de Wereldbeker daarom op om druk te zetten op de FIFA, opdat die de problemen van uitbuiting van arbeiders zou aanpakken. De wereldvoetbalorganisatie zou ook gewoon zelf inspecties moeten uitvoeren, luidt het. En de mensenrechtenorganisatie merkt nog op dat de problemen niet beperkt blijven tot de Wereldbeker van 2022. Het Khalifa-stadion maakt immers deel uit van het Aspire-complex waar Europese topploegen geregeld op stage gaan.

bron: Belga