AXA Assistance doet alle repatriëringen over de weg wegens sluiting Brussels Airport

door
Belga
Leestijd 2 min.

Reisbijstandsverlener AXA Assistance past wegens de sluiting van Brussels Airport zijn repatriëringsregeling aan en brengt alle mensen die het slachtoffer werden van een skiongeval terug naar huis met een ziekenwagen. AXA anticipeert zo op de verwachte luchtvaartproblemen en -vertragingen en houdt de maatregel aan tot het luchtverkeer op Zaventem volledig hersteld is. Andere verzekeraars gaan zover niet. "We willen absoluut vermijden dat een persoon gerepatrieerd wordt naar een luchthaven die veel verder van huis ligt omdat Brussels Airport nog niet of onvolledig operationeel is", zegt Yvonne Cantero, Head of Operations bij AXA, donderdag in een persbericht. De regionale luchthavens zijn zwaar overbelast en hebben minder ervaring met repatriëring, aldus Cantero.

Omdat AXA tijdens de paasvakantie traditioneel een toename van het aantal repatriëringen ziet door skiongevallen activeert het zijn netwerk van ambulancediensten in Frankrijk, Italië en Duitsland. Zo kan het "garanderen dat alle gewonden per ziekenwagen naar huis kunnen terugkeren".

Andere reisbijstandsverleners kiezen er niet voor iedereen over de weg te repatriëren. Zo opteert VAB sowieso al vaker voor een ligtaxi of een ambulance, zegt woordvoerster Joni Junes. "De paasvakantie valt dit jaar vroeg en wij zien dat veel mensen in Oostenrijk gaan skiën. Daar liggen de luchthavens relatief ver van de pistes. Bovendien doen wij de repatriëringen sowieso al vaker over de weg en organiseren we zelf geen vluchten. Maar hoe dan ook bekijken we elke situatie apart, eigenlijk verandert er door de sluiting van Brussels Airport niets voor ons." Om mensen met het vliegtuig te kunnen repatriëren, werkt VAB samen met de luchthavens van Antwerpen en Schiphol.

Ook Touring bekijkt elk geval apart. Over de weg is een mogelijkheid, met de TGV of met het vliegtuig eveneens, zegt Operations Manager Michael Heymans. "Momenteel worden onze vluchten afgeleid naar Amsterdam of Antwerpen, maar wij houden voortdurend in de gaten of de situatie op Brussels Airport verandert."

Bij Europ Assistance wordt elk geval apart bekeken, maar gaat men omwille van de situatie op Brussels Airport "verscheidener en creatiever" te werk, zegt woordvoerder Xavier Van Caneghem.

bron: Belga