Aantal voetgangers slachtoffer van verkeersongeval daalt niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elk jaar worden meer dan 200 voetgangers gedood of zwaargewond bij ongevallen aan een oversteekplaats. Dat blijkt uit cijfers die het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) donderdag bekend maakte. De cijfers voor 2015 zijn nog niet beschikbaar, maar het BIVV stelt vast dat het aantal ongevallen op oversteekplaatsen voor voetgangers de jongste tien jaren niet afnemen. Op 1 april 1996 trad artikel 40.4.2. van de wegcode in voege. Dat artikel verplicht bestuurders voorrang te verlenen aan voetgangers die aan een onbeschermde oversteekplaats de weg oversteken of op het punt staan dat te doen. Twintig jaar later stelt het BIVV vast dat voetgangers nog steeds vaak betrokken zijn in verkeersongevallen.

In 2014 werden in ons land 4.908 voetgangers slachtoffer van een verkeersongeval, 106 bekochten dit met hun leven en 527 raakten zwaargewond. De cijfers evolueerden niet sterk. In 2005 telde het BIVV 4.771 slachtoffers (waarbij 108 doden en 729 zwaargewonden). Dat bleef sindsdien vrij stabiel. Enkel 2013 vertoonde met 4.394 slachtoffers (99 doden en 563 zwaargewonden) een eenzame knik. Circa vijftien procent van de voetgangers die een ongeval hadden werden ernstig geraakt. Voetgangers zijn dan ook een bijzonder kwetsbare categorie weggebruikers.

Het BIVV onderscheidt twee risicogroepen: kinderen en jongeren tot 19 jaar, goed voor bijna 20 pct van alle gedode of zwaargewonde voetgangers, en anderzijds de 60-plussers, met 37 pct van alle gedode en zwaargewonde voetgangers en bijna 1 gedode voetganger op twee.

Een andere onrustwekkende vaststelling is dat nagenoeg een op de drie ongevallen met voetgangers zich voordoet op een oversteekplaats met verkeerslichten, terwijl die net bedoeld is om hen te beschermen. "Deze ongevallen worden vaak veroorzaakt door onvoorzichtigheid van beide kanten. Enerzijds lopen sommige voetgangers gewoon de oversteekplaats op zonder oog te hebben voor naderende weggebruikers, anderzijds 'vergeten' sommige automobilisten te vertragen als ze een oversteekplaats naderen en vertikken zij het om voorrang te geven aan voetgangers die oversteken of op het punt staan om dat te doen."

bron: Belga