Geen humanitaire hulp voor 70% van Syriërs

Syrian elderly men walk past a damaged mosque in a rebel-held area of Daraa, in southern Syria, on March 28, 2016. / AFP / MOHAMAD ABAZEED

Ondanks de verbeterde humanitaire toegang in Syrië, kunnen de Verenigde Naties (VN) nog steeds 70% van de inwoners in bezette gebieden geen hulp bieden. In de moeilijk bereikbare gebieden gaat het zelfs om 90% van de Syriërs.

Dat heeft VN-chef voor humanitaire zaken Stephen O’Brien gemeld voor de VN-Veiligheidsraad. Sinds het staakt-het-vuren, dat vanaf eind februari is afgekondigd, is het geweld aanzienlijk afgenomen. De humanitaire toegang staat echter nog steeds niet op punt. Zo hebben hulpkonvooien sinds het begin van het jaar 150.000 mensen bereikt in 11 van de 18 bezette regio’s, en ook 199.000 mensen in de verafgelegen regio’s hebben hulp gekregen.

De overgrote meerderheid van de 4,6 miljoen Syriërs die in de bezette of moeilijk bereikbare gebieden leven, hebben volgens O’Brien nog steeds geen hulp gekregen. Reden is de onveiligheid en obstructies door de strijdende partijen. «Ondanks de vooruitgang op vlak van humanitaire toegang, moeten we erkennen dat dit slechts een eerste stap is naar wat we willen bereiken», aldus O’Brien. «We moeten eerlijk zijn: de weg naar een duurzame, onvoorwaardelijke en ongehinderde toegang die de betrokken partijen volgens het internationaal recht moeten voorzien en die door deze Raad geëist wordt in zijn resoluties, is nog lang.»

Verkiezingen

De Syrische staatsleider Bashar al-Assad heeft intussen laten weten bereid te zijn voor een vervroegde presidentsverkiezing. «Als de bevolking dat wil, is dat voor mij geen probleem», aldus al-Assad tegen het Russische persbureau Ria Novosti. Aan de verkiezing zouden alle Syriërs mogen deelnemen, ook die in het buitenland. Als het van de Syrische oppositie en het Westen afhangt, is een toekomst van Syrië onder de heerschappij van al-Assad uitgesloten.

Foto AFP / M. Abazeed