Seksualiteit in rustoord, het laatste taboe?

door
Belga
Leestijd 1 min.

Seksualiteit bij ouderen blijft nog een taboe en rond seks in rustoorden bestaat nog steeds veel onwetendheid en onwennigheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de hogeschool Odissee en consultancybureau JVV Q in Zorg. Niet alleen geeft de helft van de 400 ondervraagden aan dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit van ouderen, één op de drie zegt dat er zelfs maatregelen genomen worden om het seksueel gedrag van bewoners af te remmen. Veel taboes resten er anno 2016 niet meer, maar seksualiteit bij ouderen blijkt dat wel nog te zijn. Nochtans blijkt uit eerder onderzoek dat mensen op hoge leeftijd seksueel actief blijven. Zo hebben 65-plussers gemiddeld een keer om de twee weken seks.

Toch lijkt dit nog steeds moeilijk bespreekbaar. Bijna 9 op de 10 medewerkers van rustoorden vinden wel dat seksualiteit en intimiteit bij het leven horen, maar toch geeft een kwart van de ondervraagden toe dat ze niet weten wat ze moeten doen wanneer ze bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een vrijend koppel of een masturberende bewoner. Ruim 4 op de 10 medewerkers geeft ook aan dat er lacherig gedaan wordt over de thematiek.

Opvallend is dat ongeveer één op de drie rapporteert dat er in hun woonzorgcentrum soms maatregelen genomen worden om seksueel gedrag van bewoners af te remmen. Wat die ingrepen dan precies zijn, staat niet in het onderzoek. Een betere vorming zou volgens de onderzoekers kunnen helpen het taboe te doorbreken.

bron: Belga