Parijs, Londen en Washington klagen Iraanse raketlanceringen aan bij VN

Volgens Parijs, Washington, Londen en Berlijn gaan de recente Iraanse raketlanceringen in tegen de VN-resoluties. In een gezamenlijke brief vragen ze de Veiligheidsraad om de inbreuk te behandelen.
De vier landen richtten hun brief, die dateert van maandag, aan de Spaanse ambassadeur Roman Oyarzun Marchesi, die het dossier hierover in de Veiligheidsraad leidt. Het waren diezelfde landen die in juli 2015 een historisch nucleair akkoord sloten met Teheran. In de brief schrijven ze dat de raketlanceringen “provocerend en destabiliserend waren, en strijdig met resolutie 2231 uit 2015”.
In de resolutie werden de bepalingen van de nucleaire deal opgenomen. Ze onderschreef de opheffing van het merendeel van de internationale sancties tegen Iran, maar verbood Iran ook om raketten af te vuren die uitgerust kunnen zijn met kernkoppen.
De twee raketten die Iran in maart afvuurde “kunnen nucleaire wapens vervoeren”, zo staat in de brief. Iran betwist dit en zegt dat de raketten niet onder de VN-resolutie vallen.
De vier landen vragen de bijeenkomst van de Veiligheidsraad zoals resolutie 2231 het bepaalt. In de resolutie werd de procedure vastgelegd voor het controleren van de Iraanse militaire activiteiten, na het verdwijnen van het sanctiecomité opgedoekt werd.
Volgens diplomaten zou de vergadering vrijdag plaatsvinden. Ze verwachten echter niet dat daar beslissingen genomen zullen worden, aangezien Rusland nieuwe sancties tegen Iran tegenhoudt. “Het doel is Iran het signaal te geven dat we waakzaam blijven”, zo legde een diplomaat uit.
Een vorige vergadering van de VN-Veiligheidsraad hierover op 14 maart resulteerde niet in een gemeenschappelijk standpunt.

Bron: Belga