Oorlogsverwoestingen kosten Syrië 200 miljard dollar

Oorlogsverwoestingen kosten Syrië 200 miljard dollar
Oorlogsverwoestingen kosten Syrië 200 miljard dollar

De vijf jaar durende oorlog in Syrië heeft al voor “meer dan 200 miljard dollar” (ongeveer 175 miljard euro) schade aangericht in het land. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad verklaard in een interview met het Russische persbureau Ria Novosti. “De economische verliezen en de verwoestingen aan de infrastructuur hebben de kaap van de 200 miljard dollar overschreden”, zo liet de omstreden Syrische leider optekenen. Assad denkt dat de economische problemen wel opgelost kunnen worden van zodra de toestand in het land stabiliseert. Maar het herstellen van de infrastructuur zal “veel meer tijd” in beslag nemen, zo klinkt het.

Bashar maakte daarnaast nog duidelijk dat een Syrische overgangsregering naast oppositieleden ook vertegenwoordigers van het huidige regime moet tellen. “Het zou logisch zijn als onafhankelijke krachten vertegenwoordigd zijn, samen met oppositie en krachten die trouw zijn aan het regime”, aldus Assad.

In het kader van het vredesproces dat de VN heeft opgestart, moeten binnen de zes maanden een overgangsregering en nieuwe grondwet op poten worden gezet. De Syrische oppositie had enkele weken geleden nog laten verstaan dat die overgang “niet van start kan gaan in de aanwezigheid van het regime of wanneer de leider van het regime nog aan de macht is”.

Bron: Belga