EU niet blij met Turkse reactie op Duits spotlied

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is niet opgezet met de Turkse reactie op het Duitse spotlied "Erdowie, Erdowo, Erdogan". Dit lijkt "niet in overeenstemming" met de Europese waarden, zo stelde een woordvoerster van de Commissie woensdag. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Duitse ambassadeur Martin Erdmann op het matje over de uitzending van een satirisch liedje over president Recep Tayyip Erdogan dat op 17 maart werd uitgezonden op de Duitse televisie.

Juncker stelt het niet op prijs dat Turkije "enkel omwille van een satirisch liedje" de ambassadeur ontbiedt. "Hij vindt dat dit Turkije eerder van de Europese Unie verwijdert dan dichterbij brengt", aldus een woordvoerster." De Commissievoorzitter waardeert volgens haar de samenwerking met Ankara, maar de démarche "lijkt niet in overeenstemming met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, waarden die de Europese Unie koestert."

De Turken vroegen de Duitse ambassadeur om het liedje van de website van televisiezender ARD te halen, maar dat heeft Duitsland geweigerd. "Over het Duitse standpunt over de vrijheid van meningsuiting valt niet te onderhandelen", zo bevestigde woordvoerder Sawsan Chebli van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Volgens de zegsman was de aanwezigheid van Erdmann op het proces van twee Turkse journalisten "een signaal naar Ankara". De twee journalisten worden beschuldigd van het schenden van staatsgeheimen en van steun voor een terroristische organisatie. De twee hadden verslag uitgebracht over zogenaamde wapenleveringen aan Syrische rebellen.

De Europese Unie sloot bijna twee weken geleden een omstreden akkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Vanaf 4 april zouden de Turken alle illegaal aankomende migranten in Griekenland moeten terugnemen. In ruil kreeg Ankara onder meer uitzicht op een nieuw elan in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is een absolute voorwaarde voor het EU-lidmaatschap.

bron: Belga