Elia Viviani sprint het snelst in tweede rit

Elia Viviani sprint het snelst in tweede rit

Elia Viviani (Sky) heeft woensdag de tweede etappe in de 40e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde (cat. 2.BC) gewonnen. Na 211,1 kilometer van Zottegem naar Koksijde was de 27-jarige Italiaan de snelste in een massasprint. De Duitser Marcel Kittel werd tweede, de Noor Alexander Kristoff derde. Amaury Capiot was met een vierde plaat beste Belg. De 28-jarige Kristoff (Katusha), dinsdag winnaar van de openingsrit, verstevigde dankzij de bonificaties zijn leidersplaats. Hij heeft nu vijf seconden voor op de Kazach Alexey Lutsenko en tien op de Nederlander Lieuwe Westra. Kristoff was vorig jaar eindwinnaar in de Panne en was in 2013 runner-up. Westra greep al twee keer net naast de eindzege. Hij werd tweede in 2011 en 2012.

Van bij de start werd er een strak tempo onderhouden. Na 25 kilometer trokken desondanks Bert Van Lerberghe, de Nederlanders Pim Ligthart en Ivan Slik, de Duitser Jonas Tenbrock, de Rus Mamyr Stash, de Fransman Julien Morice en de Italiaan Gianfranco Zilioli in de aanval. De Italiaan Alessandro Tonelli repte zich in zijn eentje naar dat gezelschap. De acht leiders mochten de Mesenberg, de eerste helling van de dag na 97 kilometer koers, aanvatten met een voorsprong van 7 minuten. De Kemmelberg was er te veel aan voor Stash. Hij moest zijn metgezellen laten rijden.

Met nog 80 kilometer voor de boeg versnelde Van Lerberghe. Hij kreeg Slik en Ligthart mee. Die drie gingen de drie plaatselijke ronden, van elk 11,2 kilometer, in met een voorsprong van 1:37 op het peloton, waarin vooral Katusha, met leider Kristoff in de rangen, het tempo bepaalde. Op 28 kilometer van de streep liet Ligthart zijn metgezellen in de steek. Nog voor het ingaan van de slotronde werd hij tot de orde geroepen. Niemand slaagde er nog in de aangekondigde massasprint te ontlopen. Daarin snelde Viviani naar zijn tweede zege van het seizoen. In februari won hij de tweede rit in de Ronde van Dubai (2.BC).

Donderdag staat er in de Panne nog een korte ochtendrit van 111,5 kilometer op het programma, in de namiddag volgt een tijdrit van 14,2 kilometer.

bron: Belga