Opvolgingscommissie Comités P en I besprak reeks kritische rapporten

Opvolgingscommissie Comités P en I besprak reeks kritische rapporten

De Kamercommissie die de Comités P en I opvolgt, heeft zich vanochtend achter gesloten deuren gebogen over een reeks rapporten waarin “disfuncties” opduiken bij onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Comités P en I staan in voor de controle op de politie- en veiligheidsdiensten. De opvolgingscommissie stond vandaag onder meer stil bij de aanslagen in Parijs, de doorstroming van informatie, de manier waarop met Syriëstrijders wordt omgegaan en de databank van de cel terrorisme bij de geïntegreerde politie die zowat een jaar buiten strijd was. Het rapport over mogelijke fouten bij de Mechelse politie is nog volop in de maak en werd dan ook nog niet besproken, zo valt te horen.

“We worden niet geacht verklaringen af te leggen over wat achter gesloten deuren besproken wordt, maar dat er een aantal disfuncties op tafel zullen liggen, is niet nieuw”, zei sp.a-Kamerlid en Vilvoords burgemeester Hans Bonte voor aanvang van de commissiezitting. “Je kan op zijn minst zeggen dat een en ander voor verbetering vatbaar is.”

Ministers Jan Jambon en Koen Geens van Binnenlandse Zaken en Justitie stonden de commissie te woord. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zei vooraf van hen duidelijke antwoorden te willen, “want uit de rapporten van de Comités P en I blijkt dat er sprake is van structurele disfuncties”.

Van Hecke wil dat het Comité I ook nagaat welke informatie de voorbije maanden en jaren al dan niet is binnengekomen vanuit het buitenland. Maar daarnaast verwacht hij vooral dat de nog op te richten onderzoekscommissie op zoek gaat naar de structurele weeffouten bij de verschillende diensten.

bron: Belga