Meer dan 1.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

Meer dan 1.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee
Meer dan 1.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

Tijdens elf operaties zijn dinsdag 1.569 vluchtelingen en migranten gered in het Kanaal van Sicilië, de zeestraat die Italië van de Libische kust scheidt. Dat maakte de Italiaanse kustwacht bekend. Het gaat om dubbel zoveel mensen die gered werden, in vergelijking met de twee vorige dagen. De Italiaanse kustwacht zei in een verklaring elf afzonderlijke operaties ten zuiden van Sicilië te hebben gecoördineerd waarbij 1.569 vluchtelingen en migranten gered werden. Dat gebeurde met behulp van Italiaanse en Duitse marineschepen. Zondag zijn 730 mensen gered, maandag 752.

Na maatregelen om de grenzen te sluiten langs de zogenaamde Balkanroute van Griekenland naar Duitsland, bestaat ongerustheid dat vluchtelingen en migranten nu via de Italiaanse kust naar Europa zullen trachten te raken. Woordvoerster Natasha Bertaud van de Europese Commissie zei dat de Europese autoriteiten de instroom van Libië naar Italië in de gaten houden, maar nog geen aanwijzingen hebben gezien van een “beduidende toename langs deze route”.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen bijna 150.000 mensen aan op Grieks grondgebied sinds 1 januari, wat tien keer meer is dan op Italiaans grondgebied. In de week van 14-21 maart echter, was de instroom in beide landen gelijk: net geen 5.000.

Bron: Belga